De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB)
Het dichten van de kloof tussen ‘flex’ en ‘vast’
Met ingang van 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in. Voor zowel werkgever als werknemer gaat er het een en ander veranderen. Het is de bedoeling dat de wet de kloof tussen ‘flex’ en ‘vast’ gaat verkleinen. De Wet Werk en zekerheid (WWZ) zou dit moeten reguleren, maar uit onderzoek blijkt dat nog niet goed te werken. De kloof is juist groter geworden. Daarom komt het kabinet met de WAB.
De belangrijkste wijzigingen hebben wij voor je op een rij gezet.
-
Transitievergoeding
Per 1 januari 2020 heeft een werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, als er sprake is van gedwongen ontslag. De hoogte van de vergoeding bedraagt 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt jaar.
-
Ketenregeling
De ‘ketenregeling’ wordt ruimer. Vanaf 1 januari 2020 ontstaat een vast dienstverband na drie opeenvolgende tijdelijke dienstverbanden. Als de arbeidsrelatie langer duurt dan 36 maanden wordt de arbeidsovereenkomst ook omgezet in een vast dienstverband.
De ‘keten’ van tijdelijke dienstverbanden wordt echter doorbroken op het moment dat tussen de opeenvolgende tijdelijke dienstverbanden een periode ligt van meer dan zes maanden.
-
Oproepcontracten
De positie van werknemers met een oproepcontract wordt versterkt. Een oproep moet minimaal 4 dagen van te voren worden gedaan. Wanneer binnen 4 dagen voor de aanvang de oproep ingetrokken wordt, heeft de werknemer recht op het loon over de uren waarvoor hij of zij oorspronkelijk was opgeroepen.
Daarnaast moet na elke 12 maanden aan de werknemer een contract met een vast aantal uren worden aangeboden. Het aanbod moet bestaan uit het gemiddeld aantal uren dat de werknemer heeft gewerkt. De werknemer is niet verplicht dit aanbod te accepteren.
Conclusie
De wijzigingen zullen naar verwachting de kloof tussen ‘flex’ en ‘vast’ verkleinen. Als werkgever moet je rekening houden met deze wijzigingen. De WAB bevat geen drastische veranderingen, maar als je een tijdelijk contract niet continueert moet je een kleine vergoeding betalen. Daarnaast is het belangrijk dat je oplet bij het verlengen van contracten en bij het gebruiken van nul-urencontracten.